Akciğer zatürresi belirtileri

Akciğer zatürre neden olur?

Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı pnömoni türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir.

Zature kac gunde gecer?

Genellikle ateşin düşmesini takiben 5-7 gün daha antibiyotiğe devam edilmesi önerilmektedir. Ancak bazı mikrop türlerine bağlı zatürre durumlarında tedavi süresini 10-14 güne bazen 21 güne kadar uzatmak gerekebilir. Zatürre ani başlangıçlı ve genellikle tedaviyle hızla iyileşen bir hastalıktır.

Zatürre hastalığı ilerlerse ne olur?

Zatürrenin şiddetine göre hastalar yatarak tedavi, solunum desteği uygulaması gerekebilir. Geç kalınan ya da ilerleyen vakalarda tüm akciğere yayılma, sepsis (enfeksiyonun kana karışması), solunum yetmezliği görülebilir, hastalığın sonuçları koma ve hatta ölüme kadar gidebilir.

Zatürre kendi kendine iyileşir mi?

Bazı durumlarda hafif seyreden zatürre rahatsızlığı komplikasyonların kendiliğinden kaybolmasıyla sonlanabilir ancak bazı durumlarda ciddi manada ağır ilerleyip tehlikeli enfeksiyonların oluşmasıyla da seyredebilir. Bu durumda uzman profesyoneller eşliğinde hastalığının tedavisine mutlaka başlanmalıdır.

Zatürre neden öldürür?

Akciğer enfeksiyonu olarak bilinen zatürreye, bakteri, virüs ve nadiren parazitler neden oluyor. Hastada solunum yetersizliğine de sebep olan zatürre ölümcül olabilir.

Zatürre solunum yoluyla bulaşır mı?

Zatürreye neden olan mikroplar bulaşıcıdır. Bu, kişiden kişiye yayılabileceği anlamına gelir. Hem viral hem de bakteriyel zatürre (pnömoni), hapşırmadan veya öksürmeden havadaki damlacıkların solunması yoluyla başkalarına yayılabilir.

Zatürre olan kişi nelere dikkat etmeli?

Çoğunlukla su olmak üzere bol sıvı alınmalı. Sağlıklı beslenilmeli, mevsim sebze ve meyveleri mutlaka tüketilmeli. Mutlaka istirahat edilmeli. Özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar, mutlaka hekime danışmak şartıyla zatürre aşısı yaptırmalı.