D vitamin icin ne yenmeli

Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir.Jan 22, 2021

D vitamin için ne yemeliyiz?

D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.

D vitamin eksikliğinde ne yenmeli?

-Yumurta, balık yağı, patates, karaciğer, maydanoz, mantar, yulaf gibi gıdalar en doğal hallerinde fazla işlem görmeden tüketildiklerinde D vitamini eksikliğinde kullanılmaktadır.

D vitamini en çok hangi meyvede var?

Fazla oranda d vitamini ihtiva eden ilk meyveler arasında kışın elmalar, sonbaharda üzüm tüketilebilir. Karpuz ve muzda da aynı vitamin bulunmaktadır.

D vitaminine hangi yiyecekler iyi gelir?

D vitamini alabileceğiniz besinler;

  • Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt,
  • Tereyağı,
  • Ton balığı,
  • Somon,
  • Balık yağı,
  • Mantar,
  • Maydanoz,
  • Yonca,

D vitamini hangi meyvelerde bulunur?

D Vitamini İçeren Meyve ve Sebzeler Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir1.

D vitaminini neler düşürür?

Bağırsaklarda emilen D vitaminin, ister yiyeceklerden ister takviye şeklinde ilaçlardan emilmesini ve vücuda geçmesini önleyen çölyak hastalığı gibi sindirim hastalıkları D vitamini eksikliğine sebep olabilir. 20 faktörlü ve üstü güneş koruyucular deride D vitamini oluşumunu azaltır ya da tamamen engellemektedir.

D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.