2- Tulum Peyniri: Son beş yıl içerisinde sadece Ege Bölgesinde değil tüm Türkiye'de satışı gerçekleştirilen tulum peyniri İzmir'in en meşhur peyniridir. Bazı yerlerde Bergama tulumu olarak da geçen bu peynirin en büyük özelliği yağsız ve tuzlu olmasıdır.
Peynir soframıza kahvaltıda, bir simit yanında öğün geçiştirirken, pizza veya pidenin içinde, kimi zaman rakı soframızda kavunun yanında, kimi zaman da böreklerin içerisinde ulaşıp damağımıza bir tat olarak yerleşir.
İzmir Tulum Peyniri 350-400 gramdır ve tadı da oldukça güzeldir. Tulum peyniri hayvan postu içinde yapılan Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen addır. Olgunlaşma sırasında doğal kontaminant mikroorganizmalar, özellikle küfler gelişerek olgunlaşma prosesine katkıda bulunur.
Tulum Peyniri Fiyatları
ÜRÜN ADI | KG | FİYATI |
---|---|---|
Erzincan Tulum Peyniri | 1 Kg | 80 TL |
Deri Tulum Peyniri 1800-2000 Gr+- | 1 Kg | 170 TL |
Salamura Beyaz Peynir 2 Kg | 1 Kg | 100 TL |
Lokma, İzmir'in yöresel tatlısıdır. Hamurdan yapılan bu tatlı kızartılır ve daha sonra bolca şerbetlenir. Sadece İzmir'de değil tüm Türkiye' de İzmir lokması meşhurdur. İzmir lokması lezzetli bir tatlıdır.
İzmir tulum peynirinin tenekede yapılan çeşidinde inek sütü, keçi sütü ve koyun sütü kullanılır. Peynir tenekeye yerleştirildikten sonra kuru tuz ve salamura eklenir. Salamura olarak peynir altı suyundan yararlanılır. İzmir deri tulum peynirinde ise salamura yerine su kullanılır.
Tulum peynirini ekmek, pide, poğaça, börek gibi hamur işlerine ilave ederek harika lezzetler ortaya çıkarabileceğiniz gibi mevsim yeşillikleri ile hazırladığınız salatalarınıza ekleyerek de nefis bir salata hazırlayabilirsiniz.