Kronik böbrek hastalığı nedir

Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin uzun bir süreçte ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Bu işlev kaybı kritik bir düzeye ulaştığında tüm organlarını etkileyen ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Kronik böbrek hastalarında ölüm ve özürlülük riskleri sağlıklı bireylerden 10-30 kat daha yüksektir.

Kronik böbrek yetmezliği iyileşir mi?

Kronik böbrek yetmezliği tedavi edilebilir. Kişinin fiziksel yapısına ve altta yatan hastalıklarına bağlı olarak üç temel tedavi türü mevcuttur: organ nakli, hemodiyaliz ve periton diyalizi.

Kronik böbrek hastalığının nedenleri nelerdir?

Başlıca kronik böbrek yetmezliği nedenleri; şeker hastalığı (diyabet) ve yüksek tansiyon (hipertansiyon)'dur. Ayrıca, kronik glomerülonefrit adı verilen bazı iltihabi böbrek hastalıklarında da benzer klinik tablo oluşabilir. Kronik böbrek hastalarında, yıllarca hiçbir şikâyet ve belirti ortaya çıkmayabilir.

Kronik böbrek hastalıkları nedir?

Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır.

Böbrek hastası olduğunu nasıl anlarız?

Kronik böbrek hastalığının işaretleri ve belirtileri

  • Düşük idrar üretimi.
  • Şişkinlik: ellerde, yüzde ve bacaklarda.
  • Nefes darlığı
  • Uyku güçlüğü
  • İştah kaybı, bulantı, kusma.
  • Yüksek tansiyon.
  • Üşüme ve yorgunluk hissi.

Böbrek leri neler yorar?

Eğer; vücut yeterli miktarda su alamaz ise kan basıncı yavaşlayacağı için bu durum böbreklere zarar verir. Bunun yanı sıra; vücudun ihtiyaç duyduğu suyun alınmaması böbreklerde taş oluşumlarına yol açar. İdrarınızı bekletmeyin! Sağlıklı bir insanın gün içerisinde 4 ila 6 kez idrara çıkması gerekir.

Böbrek yetmezliği olan hastalar kaç yıl yaşar?

Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5'te 1'dir. Diyalize başlayan her 100 hastanın 5 yıl sonra yüzde 59'unu, 10 yıl sonra da önemli bir kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor.

Böbrek yetmezliği tedavi olur mu?

Diyaliz böbrek yetmezliğini tedavi etmez, ancak seanslara düzenli katılmak yaşam süresini uzatır. Böbrek yetmezliğinde bir başka tedavi seçeneği de böbrek naklidir. Nakledilen bir böbrek normal çalışacaktır ve diyaliz ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.