Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Alevin sıcaklığı yanan maddenin tabiatına bağlıdır. Tabii ( doğal ) gazın alevinin sıcaklığı 1860 derece civarındadır. Hidrojen alevi 2800 derece, asetilen alevi ise 3300 derecededir.
Tahmini sıcaklık 230 – 350 C⁰ arasındandır ki bu yüksek bir sıcaklıktır. Bu sıcaklık her tür et için yüksek bir sıcaklıktır ve eti kavurup yakacaktır.
“Mumun alev sıcaklığı bence 50-70oC civarındadır.
– Sigara yakıldığında ucunda oluşan kor ateş 600-800 dereceye ulaşır. Istıcının 250-300 derecelik sıcaklığı, tütünü ısıtmaktan öteye gitmez.
Micro Pürmüz Çakmak alevi, çakmağı çaktağınız andan itibaren sadece saniseler içersinde 1300 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir.
Yani alev bir gazdır. Ya da çoğunlukla gaz, az bir miktar ise plazmadır. Aynı zamanda ateş gaz olduğundan gazların da bir kütlesi ve hacimlerinin olmasından dolayı ateşlerinde bir kütlesi ve hacmi vardır ve alevin, rengi ve sıcaklık derecesi yakan ve yanan maddelerin türüne bağlıdır.
Su = % 8 Kül = % 11 Uçucu madde = % 26 Sabit karbon = % 55 Al; ısı değeri = 6600 Kkal/kg Cst ısı değeri = 6800 Kkal/kg Kül ergime noktası = 1350°C olarak alınabilir.