Rüşvet vermenin cezası

Suç unsurunun oluşması için haksız yarar sağlanması gerekir. Dolaylı şekilde de olsa, rüşvet veren tarafa hapis cezası verilir. Kamu görevlisinin rüşvet teklif etmesi veya kamu görevlisine rüşvet teklif edilmesi, rüşvet verme suçunu oluşturur. Cezası; 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.28-Jul-2021

Rüşvet suçu paraya çevrilir mi?

Yeni TCK'da rüşvet suçuna paraya çevirme ve erteleme olanağı olmayan 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilirken görevi kötüye kullanma suçuna ise sadece 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Üstelik bu ceza da paraya çevrilebiliyor ve ertelenebiliyor.

Rüşvet suçu nasıl ispat edilir?

Genelde sözlü olarak ve gizli bir şekilde yapıldığı için suçun ispatı güçleşmektedir. İddiaların kanıtlanamaması durumunda rüşvet suçunda delil yetersizliği nedeniyle beraat verilir. Suçun ispatı için varsa tanık, fotoğraf, yazılı belge, ses, görüntü veya yazışmalar gibi her türlü delilin kullanılması mümkündür.

Rüşvet alan memur işten atılır mı?

Kişinin rüşvet anlaşmasını yaptığı sırada veya rüşveti aldığı sırada kamu görevlisi olması suçun vücut bulması için yeterlidir. Örneğin; kamu görevlisi olan bir memurun görevi sırasında rüşvet aldıktan sonra kendi isteğiyle görevinden ayrılması veya işine son verilmesi önemli değildir.

Rüşvet suçu Ne Kadar?

Rüşvet Suçu Cezası Rüşvet alma, verme ve aracılık etme suçunun cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır. Rüşvet suçuna teşebbüs halinde faile verilecek ceza, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.

Rüşvet alan devlet memurun cezası nedir?

Rüşvet alma suçunun; kamu görevlisinin rüşvet teklif etmesi ve karşı tarafın kabul etmemesi durumunda cezası kamu görevlisine verilir ve 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.

Rüşvet kul hakkı mıdır?

1- Mali olan kul hakları: Hırsızlık, gasp, aldatarak, yalan söyleyerek mal satmak, sahte para vermek, başkasının malına zarar vermek, yalancı şahitlik, rüşvet almak gibi. Bu haklar için sahibi ile helalleşmek gerekir.

Rüşvet alan memur nereye şikayet edilir?

Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .