Sjögren sendromu ekşi

Sjögren sendromu tehlikeli bir hastalık mi?

Sjögren Sendromu sizi sakat bırakmaz ancak şikayetler günlük yaşam kalitesini bozacak şekilde rahatsızlık yaratabilir ve uzun sürebilir. Az sayıda kişide eklem iltihabı (artrit) ya da karaciğer, böbrek etkilenmeleri izlenebilir. Ancak genelde hastalık sadece gözyaşı ve tükürük bezlerini etkiler.

Sjögren sendromu geçer mi?

Sjögren sendromu, özellikle ağız ve göz kuruluğuna neden olan otoimmün bir hastalıktır. Sjögren sendromunun erken teşhisi ve tedavisi ile belirtileri ortadan kaldırabilmek ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek mümkündür.

Sjögren sendromu kimlerde görülür?

Sjögren sendromu kimlerde görülür? Sjögren sendromu herhangi bir yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 40-50 yaşları arasındaki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Hastalık, kadınlarda erkeklere oranla 9 kat daha fazla görülmektedir.

Sjögren sendromu hangi ilaçlar kullanılır?

Gözyaşı ve tükürük salınımını uyaran pilokarpin ve cemivelinenin yanı sıra kuruluk bulguları, sistemik tutulum ve genel semptomlar için azatiyoprin, leflunomid, metotreksat, siklosporin gibi immünosüpresif ilaçlar ve kortikosteroid kullanılmaktadır.

Sjögren nasıl bir hastalıktır?

Sjögren Sendromu, kuru göz ve kuru ağıza neden olan otoimmun (bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı) bir hastalıktır. Otoimmun hastalıklarda vücudun savunma sistemi kendisine karşı işlev yapar. İmmün sistem antijenlere (bakteri ve virüs gibi vücuda yabancı maddeler) karşı vücudun doğal savunmasıdır.

Mikulicz sendromu nedir?

Mikulicz hastalığı herhangi bir etyolojik ajan veya spesifik bir hastalık bulunmaksızın tükürük bezlerinde histopatolojik olarak kanalların genişlemesi, epidermoid metaplazi ve lenfoplazmositer hücre infiltrasyonu ile karakterize otoimmün bir hastalıktır.

SS sendromu nedir?

Sjögren sendromu (SS), ekzokrin salgı bezlerinin lenfositik infiltrasyonu ile karakterize kronik inflamatuar bir hastalıktır. Buna bağlı olarak tükürük ve gözyaşı salgılarının miktarı ve kalitesi azalır. Hastalık ilk defa 1933'te İsveçli göz hekimi Henrik Sjögren tarafından tanımlanmıştır.